Hoe maak je waardering een onderdeel van je bedrijfscultuur?
Adriaan de Jager
10 June 2025 • 3 min. lezen
Waardering is geen extraatje, maar een essentieel onderdeel van een gezonde werkcultuur. Het bepaalt hoe mensen zich verbinden, samenwerken en groeien binnen je organisatie. In deze blog lees je hoe je waardering verankert in je leiderschap, processen en dagelijkse praktijk.
Waardering is niet iets wat je af en toe doet. Het is een manier van denken, werken en communiceren die de kern vormt van een sterke bedrijfscultuur. Maar hoe zorg je ervoor dat waardering niet alleen een momentopname is, maar echt ingebed raakt in je organisatie?
Waardering begint bij leiderschap
Het klinkt cliché, maar het is waar: leiders geven het voorbeeld. Als leidinggevenden waardering tonen, maakt dat het voor medewerkers vanzelfsprekender om dat ook te doen. Waardering moet niet een ‘extra’ zijn, maar een fundamenteel onderdeel van je bedrijfswaarden.
Leiders die regelmatig complimenten geven, successen vieren en aandacht besteden aan de persoonlijke en professionele groei van hun teamleden, leggen de basis voor een cultuur waarin waardering centraal staat.
Waardering als kernwaarde
Om waardering echt onderdeel te maken van je cultuur, moet het een waarde zijn. Het is niet genoeg om te zeggen: “We waarderen onze mensen.” Je moet het actief en concreet maken, zodat het zichtbaar en meetbaar is in alles wat je doet. Hoe kun je dat doen?
Geef het prioriteit
Maak waardering onderdeel van je bedrijfsstrategie. Dit kan door doelen te stellen die verband houden met waardering, zoals het verhogen van de medewerkerstevredenheid of het verminderen van verloop.
Integreer het in je processen
Van onboarding tot offboarding: zorg ervoor dat waardering een plek heeft in alle fases van de medewerkerservaring. Bijvoorbeeld: bij onboarding kan een oprecht welkomstgesprek bijdragen aan het gevoel van waardering. Bij offboarding kan een persoonlijk afscheidsgeschenk laten zien dat je het afscheid waardeert.
Zorg voor structurele momenten van erkenning
Waardering moet niet toevallig zijn, maar structureel. Dit kan bijvoorbeeld door een wekelijks ‘moment van waardering’ in teamvergaderingen in te bouwen, of door platformen te gebruiken die het geven van waardering en geschenken onder collega’s stimuleren.
Maak het concreet en persoonlijk
Waardering werkt het beste wanneer het specifiek en persoonlijk is. In plaats van algemene opmerkingen zoals “Goed gedaan allemaal”, kun je beter iets zeggen als: “Jij hebt echt het verschil gemaakt in dat project door jouw idee te delen. Ik waardeer je creativiteit enorm.” Dit maakt het veel krachtiger.
Training en tools voor waardering
Het is belangrijk dat medewerkers (en vooral leidinggevenden) leren hoe ze oprechte en zinvolle waardering kunnen tonen. Trainingen kunnen helpen om vaardigheden te ontwikkelen zoals actief luisteren, het geven van eerlijke feedback en het herkennen van kleine en grote prestaties.
Bij Thanqs bieden we gepersonaliseerde relatiegeschenken en inspirerende bedankmomenten die organisaties kunnen helpen waardering op de juiste manier over te brengen.
Wanneer waardering een structureel onderdeel wordt van je bedrijfscultuur, creëer je een werkomgeving waarin medewerkers zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Dit resulteert in:
Hogere betrokkenheid Mensen zijn gemotiveerder om bij te dragen en gaan zich sterker verbonden voelen met het bedrijf.
Loyaliteit Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zijn minder geneigd om de organisatie te verlaten.
Verbeterde prestaties Waardering versterkt de motivatie en verhoogt de productiviteit.